Szybkie babeczki czekoladowe dla każdego!

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego ciasta z blachy i chciałbyś spróbować czegoś nowego, nasze babeczki czekoladowe z pewnością przypadną Ci do gustu! To sposób na szybki deser, który zawsze wychodzi idealnie. Wilgotne, mocno czekoladowe babeczki w stylu brownie są proste i bazują na łatwo dostępnych składnikach. Sprawdź, jak je przygotować!

Babeczki czekoladowe – składniki

Klasyczne babeczki to doskonały pomysł na imprezową przekąskę lub poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, gdyż realizacja całego przepisu wraz z upieczeniem ciasta potrwa ok. 30 minut. Oprócz kilku prostych składników będziesz potrzebował foremek na czekoladowe babeczki, miksera i piekarnika. Możesz go nastawić jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, dzięki czemu deser będzie gotowy błyskawicznie.

Składniki:

  • 140 g masła,
  • 280 g mąki tortowej,
  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 150 g cukru,
  • 2 duże jaja,
  • 150 ml mleka.

Przygotowanie – krok po kroku

Przepis możesz delikatnie zmodyfikować i zamiast gorzkiej czekolady użyć białej, mlecznej lub z dodatkami. Jak zrobić babeczki czekoladowe? W zasadzie przepis ogranicza się do połączenia wszystkich składników i wypieczenia ich w piekarniku nastawionym do 180 stopni. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!

  1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i mleko, używając do tego miksera włączonego na średnie obroty.
  4. Tak przygotowaną masę wlej do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja. Na koniec dodaj roztopione masło i posiekaną na drobne kawałki czekoladę.
  5. Ciasto wyłóż do foremek i wstaw do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni.
  6. Po 20 minutach wyjmij babeczki z piekarnika.

Poczekaj aż czekoladowe babeczki lekko ostygną, wyjmij je z foremek i podawaj. Smacznego!

Redakcja likekonik.pl